De salons zijn op rijkelijke wijze versierd met decoratief stucwerk. Op het gelijkvloers verdient een grote en hoge zaal specilale aandacht. Via een brede trap met sierlijk bewerkte leuning in de hal bereikt men de verdieping
Klik op foto’s voor vergroting
Abt Ildephonsus Van den Bruel (1772-1792) engageerde rond 1775 Laurent-Benoît Dewez (1731-1812), architect in dienst van Karel van Lotharingen, de gouverneur der Zuidelijke Nederlanden. Hij kreeg opdracht een plan uit te werken voor de bouw van een volledig nieuwe abdij, waarbij alle bestaande constructies zouden plaats maken voor eigentijdse gebouwen in neoclassicistische stijl.
Het abtskwartier is, buiten de kerk, het enige gedeelte dat Dewez kon laten bouwen (1776). Het is het hoekstuk van een lange vleugel - haast een paleis - die zich verder in de richting van en zelfs tot voorbij de kerk had moeten uitstrekken en waarbij de bestaande gebouwen volledig gesloopt zouden worden. Enkel de kerk en een klein deel van het abtskwartier werden voltooid. De Franse Overheersing zou de verwezenlijking van dit ambitieuse projet verhinderen.
Het abtskwartier bestaat uit een 320 vierkante meter groot, winkelhaakvormig gebouw met twee ingangen. Op het gelijkvloers, zeven plaatsen met een ingangshal van 7 op 4 meter.
De grote hoge zaal vervulde ongetwijfeld ook eertijds als receptiezaal een rol in de sociale,  economische, juridische en culturele status die van de abt werd verwacht.
Op de verdieping had de abt een rijkelijk versierde privékapel.  
Joris Helleputte (1852-1925) woonde van 1894 tot 1914 in het nieuwe abtskwartier. Helleputte was een bekend staatsman, medestichter van de Belgische Boerenbond en promotor van de neogotiek in ons land. In het grote salon op de verdieping liet hij zijn wapenspreuk aanbrengen.
Alle ramen en het dak werden bij de restauratiewerken van 2005 vernieuwd. Met zijn grote zolders en de indrukwekkende kelders zijn er vele mogelijkheden om dit historisch pand geschikt te maken voor een nieuwe bestemming. 
Zo zullen delen van het Nieuw Abtskwartier ingericht worden als pastoraal ankerpunt voor gebruik door pastorale gemeenschappen en verenigingen. De voormalige kapel op de eerste verdieping wordt (mede op vraag van Onroerend Erfgoed) heringericht als (doop)kapel. De KU Leuven zal de rest van het gebouw in huur nemen voor de huisvesting van studenten die reeds een bepaald curriculum kunnen voorleggen.
Abdij van Vlierbeek
© Heemkundige kring Vlierbeek
Wapenspeuk met beginletters van Joris Helleputte en zijn echtgenote Louise Scholaert Privé kapel van de abt in de eerste en tweede wereld oorlog vonden vluchtelingen hier bescherming. verdieping Gelijkvloers Detail stucwerk van de grote zaal Detail trapleuning
Nieuw abtskwartier
Home
Abdij van Vlierbeek