Toestand prieel in 2018
Toestand prieel na restauratie in 2019
Weinig of niets blijft over van de rustige en sfeervolle tuinen die de abdij eertijds sierden. Naast de  boomgaard was een kleinere doch weelderige siertuin aangelegd ten noorden van de abdijgebouwen (klik op de gravure van J. Harrewijn hiernaast)  Wandelpaden liepen tussen perken met bloemen en sierheesters.
Op de hoeken van de ommuurde tuin waren prieeltjes aangebracht. Van deze gebouwtjes blijft er nu nog één goed herkenbaar. Het dateert van ca. 1650. Het grondplan is ongeveer vierkant en elke zijde is versierd met een rond-ovaal venster. Een tentdak sluit het bovenaan af. Een plafond versierd met typisch stucwerkversiering in rococostijl is na 1730 aangebracht, voor de verlichting zijn toen aan de vier zijden kleine raampjes gemaakt. De vier ovale ramen werden zoldervensters.
De VLLARETKAART uit 1745-1748 toont op de kruising van het Koosterdijkpad met de Holsbeeksesteenweg de plaats van de watermolen van de abdij.
Toestand van het tuinprieel na de restauratie van 2019
in 2019 neemt het Kerkfabriek OLV Vlierbeek het initiatief voor een grondige restauratie met de steun van de Vlaamse gemeenschap, de Stad Leuven en het Restauratiefonds Abdij Vlierbeek.
Foto:Roger Stuyven
Foto:Roger Stuyven
Foto:Roger Stuyven
Foto: Willem Laermans
Rond 1725 liet abt Pieter Paradaens het molenhuis bouwen of verbouwen hij liet er in elk geval een witstenen poortomlijsing aanbrengen met de datum 1724 en zijn initialen P.P ond
De architecten van Studio Roma en de firma Renotec pakken het grondig aan. Het gebouwtje krijgt terug zijn oorsprokelijke witte afwerking evenals het verrassend goed bewaarde stucwerk van het rococo plafond. Klik op de foto voor meer detail.
Een replica van het beeld Onze Lieve Vrouw van Vlierbeek is op 15 augustus 2019 onder grote belangstelling ingewijd in het als kapel ingericht prieeltje. Klik hier voor een uitgebreide reportage.
Foto: Bregt Henkens
Foto: Dirk Motmans
Toestand rond 1950
© Heemkundige kring Vlierbeek
Abdij van Vlierbeek
Tuinprieel in de
In 1963 werd het prieeltje omgevormd tot kapel. De oorspronkelijke toegang langs de kant van de tuin werd dichtgemetseld en een nieuwe werd aangebracht. Hiervoor werd het poortje uit het molenhuis gebruikt.