Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

115 jaar Landelijke Gilde van Vlierbeek

De Landelijke Gilde van Vlierbeek is op 8 december 2019 maar liefst 115 jaar geworden. Wellicht de langst bestaande vereniging in Vlierbeek. Daarom graag wat toelichting.

Kesselse families: eeuwenoud

Heel wat families zijn nog steeds verbonden met deze organisatie. De namen van de bestuursleden uit de beginfase verwijzen naar typische Kesselse families: Vanderloock, Van Mellaert, Vervoort, Nackaerts, Dechamps, Leys, De Keyser, Van Sina, Vanmeerbeek, Jossa. Enkele afstammelingen van deze pioniers maken nu nog steeds deel uit van de vereniging. In 1960 werd Hector Vansina (na bestuurslid en secretaris te zijn geweest) voorzitter, Georges Vansina werd “schrijver” en oudgediende Frans Nackaerts erevoorzitter. In 1960 telde Kessel-Lo nog 76 veehouders met in totaal 477 dieren. Het jaar voordien werd de landelijke rijvereniging "Sint Isidorus Vlierbeek" opgericht en wijlen Louis Vanderloock werd door deze organisatie afgevaardigd in het bestuur van de boerengilde.

Landelijke Gilde: springlevend

In 1988 werd de Landelijke Gilde nieuw leven ingeblazen. Marc Boone werd voorzitter en dit gedurende meer dan 25 jaar.  Zodoende is de Landelijke Gilde Vlierbeek uitgegroeid tot een levende en bloeiende beweging. Slechts enkele van onze leden zijn land- of tuinbouwers. Ze behoren thans tot de minderheid. Maar .... er zit nog steeds muziek in onze velden en weiden. Er zijn fervente tuiniers bij … We zijn nog steeds met meer dan 120 leden. Een aantal onder hen wonen in Boven-Lo of zelfs in Leuven en omstreken. Dank zij het immer dynamisch bestuur (Danielle, Marc, Dirk, Bea en Urbain) zijn er bijna maandelijks interessante activiteiten in en rond Vlierbeek. Zo onlangs nog een goede uiteenzetting over “Watt” met Vlierbeek vol “Power”. Dit naar aanleiding van nieuwe dikke  hoogspanningskabels in de Schoolbergenstraat en Kortrijksestraat.  Meer zelfs: Danielle en Marc zorgen ervoor dat alle leden tweemaandelijkse een eigen nieuwsbrief ontvangen in de bus of in de mailbox. Binnenkort is er de jaarlijkse feestmaaltijd in het Kastanjehof te Pellenberg. Dus springlevend zoals de stad Leuven zich ook noemt.

Jaarlijkse Bedevaart naar Scherpenheuvel

Landelijke Gilde Vlierbeek is een vereniging van mensen met een warm hart voor de gemeenschap. Onze vrijwillige bestuursleden trekken de kar en organiseren activiteiten voor de eigen leden en soms ook voor alle inwoners. Zo bijvoorbeeld de jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel in samenwerking met onze parochie van Vlierbeek. Een topevenement  was de succesrijke heksentocht. Om organisatorische reden is dit nu overgenomen door  Chiro  Vlierbeek. Verdere activiteiten zijn kooklessen,  wandeltochten, bedrijfsbezoeken (zo bijvoorbeeld de luchtmachtbasis Beavechain) de jaarlijkse dagreis: het zijn maar enkele voorbeelden van wat je bij ons allemaal kan meemaken. Omdat we gezelligheid belangrijk vinden, maken we graag tijd voor een babbeltje en een frisse pint.

Iedereen welkom.

We zijn heel blij dat de Landelijke Gilde na 115 jaar nog steeds kan rekenen op de sympathie van velen uit Vlierbeek en Boven-Lo. En wie nog beter kennis wil maken met ons kan dat al voor een lidgeld van “amper” 14 euro voor het eerste jaar. En dan krijg je nog bovenop gratis het magazine Nest Libelle en nog vele andere voordelen. Danielle en Marc (016 261436) zullen ervoor zorgen dat de inschrijving vlot verloopt. En ja natuurlijk, nieuwe ideeen en voorstellen zijn welkom. Bijvoorbeeld rond tuinieren?  We stappen dit jaar ook naar Scherpenheuvel en we doen mee aan de 6de editie van Levensloop. Toch verrassend er in en rond Vlierbeek en Boven-Lo na meer dan 115 jaar nog steeds zoveel te doen is.

 

(Urbain Avermaete)

Deel deze pagina