Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Agenda
Concert “Da pacem Domine”

zaterdag 15 februari 2020

20u: Abdij van Vlierbeek, Onze-Lieve-Vrouwekerk.
 
Het Leuvens vocaal en instrumentaal ensemble De Completen, onder leiding van Bart Schoukens, voert ons in dit concert naar één van de meest turbulente periodes in de Europese geschiedenis, namelijk de godsdienstoorlogen van de 16de en 17de eeuw.
 
Eén van de merkwaardigste componisten in het Habsburgse rijk op dat ogenblik was zonder twijfel Heinrich Schütz. Hij balanceerde op het snijvlak tussen Protestanten en Katholieken. Als kapelmeester van de Protestantse keurvorst van Saksen, Johan Georg I, was hij aanwezig op de Kurfürstentag in Mühlhausen in 1627, een ultieme verzoeningspoging om Katholieke en Protestantse vorsten op één lijn te brengen.
 
Het voor deze gelegenheid geschreven motet ‘Da Pacem Domine’ is de spil van dit concert. 
Heinrich Schütz staat centraal in dit concert, maar er worden ook zijsprongen gemaakt naar componisten die hem inspireerden, zoals Johann Hermann Schein en Giovanni Gabrieli. Het concert wordt besloten met het Latijns Magnificat, gecomponeerd in 1665. Dit werk illustreert nog eens de immense invloed die de op dat ogenblik 80-jarige Heinrich Schütz op de vroegbarokke muziek had.
 
Naast deze muzikale reis, zal Ds. Dick Würsten ons meenemen in deze turbulente tijden. Hij brengt een boeiend verhaal over een periode van snel veranderende tijden in Europa zowel op politiek, muzikaal als godsdienstig vlak.
 
Tickets kunnen besteld worden via grietvercruysse@hotmail.com
Prijzen tickets: 12,00 € in VVK of 15,00 € aan de kassa.
 
Meer info over dit concert: Bart.Schoukens@agrobeheercentrum.be of +32 475 37 66 59
 

Affiche 15-02-20

Deel deze pagina