Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Agenda
Gregoriaanse Completen

zondag 14 augustus 2022

21u: Abdij van Vlierbeek, Onze-Lieve-Vrouwekerk.

 

Op de vooravond van het hoogfeest van Maria’s Tenhemelopneming brengt – zoals de vorige jaren – het Gemengd Gelegenheidskoor Vlierbeek  de Gregoriaanse Completen in onze abdijkerk en dit onder begeleiding van Joachim Kelecom.  Zangers en zangeressen en met hen heel veel toehoorders houden van deze traditie, een herinnering aan het dagelijkse, korte avondgebed van de monniken die de Vlierbeekse abdij gedurende ongeveer acht eeuwen bewoonden.

 

"Noctem quietam (et finem perfectum) concedat nobis Dominus omnipotens". Met die gezongen slotzin vraagt men aan de Heer om de aanwezigen een rustige nacht te bezorgen. Daarna volgde eertijds voor de monniken de heel strikt te onderhouden “grote stilte”.

 

Het initiatief om de Completen te zingen vindt zijn oorsprong in het besef dat de restauratie van een abdijgebouw, en eigenlijk van de ganse abdijsite zoals in Vlierbeek, niet mag gereduceerd worden tot een zaak van overigens enorme financiële middelen. Bij de restauratie hoort ook, voor zover enigszins mogelijk, de herinnering aan het monnikenleven, en meteen overstijgend aan de inbreng die monniken door de eeuwen heen hebben gehad in de ontwikkeling van ons cultureel erfgoed.  Daar hoort – zeker weten – het eeuwenoude Gregoriaans bij, zonder franjes, wel authentiek.

 

Het wil geen concert zijn. Geen ingangsgeld dus. Al wie een half uur authentieke religieuze en culturele ervaring niet schuwt, is van harte welkom. Na afloop nodigen we je graag uit om te genieten van een glaasje, bij de ontmoeting van al dan niet bekenden die er allicht zoals jij de vorige jaren ook al bij waren.

 

Deel deze pagina