Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Agenda
Heemkundige Kring Vlierbeek: Abdijdag 2021 rond het thema "klank"

zondag 10 oktober 2021

13u30: Abdij van Vlierbeek, Onze-Lieve-Vrouwekerk.

 

Tijdens de Abdijdag 2021, die de Heemkundige Kring Vlierbeek vzw dit jaar op 10 oktober organiseert, staat het thema "KLANK" centraal: de klank van het koorgezang van de monniken, van het orgel en van de klokken.

De klank van het koorgezang en van het orgel

De Abdijdag 2021 start om 13u30 met een korte inleiding op de evolutie van het koorgezang van de monniken door Rudi Thomassen, dirigent van ons parochiekoor Adagio. Dan volgt een concertgedeelte waarbij je kan genieten van enkele liederen uit het gregoriaanse repertoire. Deze gezangen weerklonken destijds, toen de benedictijnen hier nog verbleven, eveneens op onze abdijsite.

 

Je kan ook Paul Van Hooff, de organist-titularis van ons historische Le Picard-orgel en de blokfluitiste Odette Meyers aan het werk horen. Zij zullen o.a. composities vertolken waarin de verschillende aspecten van de instrumenten aan bod komen. Na afloop krijg je bovendien een unieke kans om in beperkte groep het doksaal te bezoeken waar Paul je graag het orgel zal toelichten. Voor alle veiligheid vermelden we er wel bij dat de trap naar boven vrij steil is en dat de treden redelijk smal zijn.

 

Voor het bezoek aan het doksaal vragen we je een plaatsje te reserveren, want de ruimte is er beperkt.  Inschrijven kan via deze link.

Na inschrijving mag je nog een bevestiging van ons verwachten. Op zaterdag 9 oktober om 15u sluiten we onze inschrijvingen af.

 

Dit muzikale luik van de Abdijdag 2021 wordt herhaald om 15 u en om 16u30.

De klank van de klokken

Voor of na het concertje heb je volop de kans om de toren van onze abdijkerk te bezoeken. Deze is immers vanaf 13u30 doorlopend geopend. Je kan er zelfs, als je dat wenst, over de gewelven van onze kerk lopen. Een indrukwekkende ervaring! Om je oren te sparen tijdens het torenbezoek zullen we de klokken tijdelijk het zwijgen opleggen.

 

Zowel boven in de toren als beneden in de boomgaard en de Pandtuin, zullen onze gidsen paraat staan om je de bewogen geschiedenis van de Vlierbeekse klokken uit de doeken te doen.  Het wedervaren van de klokken spiegelt de geschiedenis. Denk maar aan het verhaal over de Franse bezetter die in 1796 ook de Vlierbeekse klokken wou verkopen... en hoe onze monniken hen te vlug af waren. Of het trieste verhaal van de klokkenroof tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse leger. Benieuwd hoe de Vlierbekenaren die verliezen wisten op te vangen? We verklappen je nog niet alles... Kom vooral zelf luisteren en kijken!

 

Ben je na dit bezoek geboeid naar verdere historische informatie over onze klokken? Binnenkort mag je op onze website een uitvoerige bijdrage over dit thema van Raf Verstegen verwachten.

 

 

Voor vragen of meer informatie kan je contact opnemen met de Heemkundige Kring Vlierbeek vzw via heemkundigekring@abdijvanvlierbeek.be

De Abdijdag 2021 is gratis te bezoeken, een vrijwillige bijdrage aan de werking van de Heemkundige Kring Vlierbeek vzw is welkom. We hopen je alvast talrijk te mogen onthalen op zondag 10 oktober! 

 

© Foto 1: Paul Van Hooff.

© Foto 2: Lucas Renders.

Deel deze pagina