Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Agenda
HKV: Open Kerkendagen – Onze-Lieve-Vrouwekerk

zaterdag 5 juni 2021 - zondag 6 juni 2021

Onze-Lieve-Vrouwekerk, Abdij van Vlierbeek.

Zaterdag 5 juni: 13u-17u.

Zondag 6 juni: 13u-18u.

 

Ook dit jaar neemt de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Vlierbeek deel aan de jaarlijkse Open Kerkendagen. Een uitgelezen kans dus om in het weekend van 5 en 6 juni onze abdijkerk te (her)ontdekken. Omwille van de geldende Corona-maatregelen belooft het een uitzonderlijke editie te worden!

 

Uiteraard zetten wij de deuren van onze abdijkerk op beide dagen graag voor je open. De gidsen van de Heemkundige Kring Vlierbeek vatten dit jaar post verspreid rond het statige monument. In groepen van maximum 15 personen nemen zij je gedurende ongeveer 1 uur mee op sleeptouw met spannende - en vaak verborgen - verhalen.

 

Bovendien kan je meegenieten van pril familiegeluk hoog in de toren van onze abdijkerk. Voor het tweede jaar op rij mogen we immers slechtvalkkuikens verwelkomen op onze abdijsite. Kijk jij mee door onze telescoop of je ze kan spotten?

 

Voor de kleinsten zijn er op zondagnamiddag in de pandtuin ook vertelsessies en dit om 14, 15 en 16 uur. Eveneens op zondagnamiddag verzorgt organist Paul Van Hooff enkele verrassingsoptredens in onze abdijkerk.

 

Deelname aan de rondleidingen en aan de vertelsessies is enkel mogelijk door je voorafgaand in te schrijven via onderstaande linken. Opgelet: volzet is volzet! Je mag vervolgens nog een mailtje verwachten waarin je inschrijving definitief bevestigd zal worden.

 

Op beide dagen ontvangen we je graag voor de ingang van onze abdijkerk, waar we je begeleiden naar jouw groep.

 

Een vrije bijdrage om de werking van de Heemkundige Kring Vlierbeek te steunen is uiteraard steeds welkom.

Rondleiding zaterdag 5 juni van 13u-17u en zondag 6 juni van 13u-18u:

De abdijkerk van Vlierbeek, ooit werd ze opzettelijk in brand gestoken en werd de abdij kort en klein geslagen. Later verrees een imposante neoclassicistische kerk op dezelfde plek. Op haast miraculeuze wijze ontsnapte deze nieuwe kerk aan brand en vernieling tijdens de twee wereldoorlogen. Als je het aan de Vlierbekenaren vraagt, niet zonder reden… Ben jij ook nieuwsgierig wie dit scenario naar haar hand zette? Of wil je meer weten over de tragische rol waarin de statige kerktoren in 1953 belandde? Zegt het mysterieuze graf van abt Pieter Paradaens je iets? Of ben je benieuwd naar het onwaarschijnlijke verhaal over het eeuwenoude archief van de Abdij van Vlierbeek? Jammer, maar helaas waar….

 

Voor de rondleidingen op zaterdag 5 juni en zondag 6 juni kan je je inschrijven via deze link.

Inschrijven voor zaterdag kan tot en met vrijdag 4 juni. Inschrijven voor zondag kan tot en met zaterdag 5 juni.

Opgelet: het aantal deelnemers per groep wordt beperkt. Per groep kunnen slechts 15 personen, kinderen jonger dan 12 jaar meegeteld, deelnemen. Vermeld bij inschrijving dus niet enkel het aantal volwassenen waarvoor je inschrijft, maar reken ook je kinderen mee.

Vertelsessies voor de kleinsten zondag 6 juni om 14u, 15u en 16u:

Wist je dat er in onze abdij een superheld huisde? Eentje met magische krachten, die zieken kon genezen en gevangenen op wonderbaarlijke wijze wist te bevrijden? Deze held heet Leonardus en we vertellen je graag meer over hem. Wedden dat je na afloop van deze vertelling ook een grote fan van hem bent?! Kom dus zeker luisteren. De voorstelling duurt ongeveer 20 minuten en is ideaal voor kinderen tot een jaar of 10. Jij komt toch ook?

 

Voor de vertelsessies voor kinderen op zondag 6 juni kan je je inschrijven via deze link.

Dit kan tot en met zaterdag 5 juni.

Opgelet: ook hier is het aantal deelnemers per groep beperkt. Per groep kunnen slechts 20 personen, kinderen meegeteld, deelnemen. Vermeld bij inschrijving dus niet enkel het aantal volwassenen waarvoor je inschrijft, maar reken ook je kinderen mee.

 

 

Uiteraard organiseren we deze editie van de Open Kerkendagen volgens de geldende Coronamaatregelen. Het dragen van een mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar is verplicht en de deelnemers houden steeds 1,5 meter afstand van elkaar. Wanneer je je inschrijft voor dit event, ga je automatisch akkoord met deze richtlijnen. Ook voor het vrije bezoek aan onze abdijkerk gelden strikte regels. Deze worden duidelijk aangegeven in het portaal van onze kerk.

 

Foto: Een bezoeker bij de kerk van Vlierbeek in 1889. © KIK-IRPA, Brussel - www.kikirpa.be

 

 

 

 

 

Deel deze pagina