Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Agenda
RAV: Gregoriaanse Completen

vrijdag 14 augustus 2020

21u: Abdij van Vlierbeek, Onze-Lieve-Vrouwekerk.

 

‚ÄčOp de vooravond van het hoogfeest van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart brengt het Gemengd Gelegenheidskoor Vlierbeek de Gregoriaanse Completen. Het gemengd koor staat onder leiding van Peter Canniere, dirigent van het Leuvens Gregoriaans Koor en wordt samengesteld uit zangers en zangeressen van het Gregoriaans Koor Leuven,  het Vlierbeeks koor Adagio en de Schola Trunchiniensis.

 

Het initiatief om de Completen – elk jaar opnieuw - te zingen, vindt zijn oorsprong in het besef dat de restauratie van de abdijsite niet mag gereduceerd worden tot een zaak van financiële middelen. Bij de restauratie hoort ook, voor zover enigszins mogelijk, de herinnering aan het monnikenleven en aan de inbreng die deze monniken door de eeuwen heen hebben gehad in de ontwikkeling van ons cultureel erfgoed.  Daar hoort – zeker weten - het eeuwenoude Gregoriaans bij, zonder franjes, wel authentiek. 

 

“Noctem quietam (et finem perfectum) concedat nobis Dominus omnipotens”. Met die gezongen slotzin vraagt men aan de Heer om de aanwezigen een rustige nacht te bezorgen. Daarna volgde eertijds voor de monniken de heel strikt te onderhouden “grote stilte”. 

 

Voor iedereen die houdt van traditie en van de herinnering aan het dagelijkse, korte avondgebed van de benedictijnenmonniken die de abdij van Vlierbeek eeuwenlang hebben bewoond. U wordt ook uitgenodigd om na afloop te genieten van een glaasje in de grote zaal van het Nieuw Abtskwartier.

Afbeelding Gregoriaanse tekst

Deel deze pagina