Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Archief: Onroerend erfgoed, archeologie en restauratie
15-08-2019 Inhuldiging van de gerestaureerde kapel

donderdag 15 augustus 2019

Je kon er niet naast kijken. Het kapelletje, oorspronkelijk een tuinprieel op één van de vier hoeken van de parterretuin op onze abdijsite, stond de laatste maanden in de steigers. De Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Vlierbeek nam het initiatief voor een grondige restauratie met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Leuven en het Restauratiefonds Abdij Vlierbeek.

 

Intussen ging Jacqueline Baselier, een Nederlandse kunstenares, aan de slag om in opdracht van het Restauratiefonds Abdij Vlierbeek een replica te maken van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Vlierbeek, dat in 2004 jammer genoeg werd gestolen uit onze abdijkerk. Die madonna uit het begin van de 17de eeuw werd tijdens de twee wereldoorlogen zeer intens vereerd in Vlierbeek. Op feestelijke gelegenheden speelde deze madonna met kind ook telkens een voorname rol.  Beiden kregen dan elk een kroon op en ook werd de zilveren scepter gemonteerd. De aureolen (die niet bij het oorspronkelijk zeventiende eeuwse eikenhouten beeld hoorden) werden dan even weggenomen.

 

Tijdens een misviering op 15 augustus 2019, op de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart dus, werd het nieuwe beeld gewijd en in processie naar het kapelletje gedragen, waar het voortaan te bewonderen valt.

 

 

Aan de hand van foto’s is in 2019 met de nieuwste technieken een geslaagde replica gemaakt van een beeld uit 1650.

Uitnodiging inhuldiging nieuwe kapel
Programma inhuldiging nieuwe kapel
Wijding nieuw beeld
Wijding nieuw beeld
Wijding nieuw beeld
Wijding nieuw beeld
Inhuldiging kapel in gerestaureerd tuinprieel
Inhuldiging kapel in gerestaureerd tuinprieel

Deel deze pagina