Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Bespeling van het Le Picard-orgel van Vlierbeek

 

Bespeling van het historische Le Picard-orgel van Vlierbeek telkens voor, tijdens en na de zondagsviering om 10.30u in de Onze-Lieve-Vrouwekerk op:

2 en 16 februari
1, 15, 29 maart
12 (Pasen), 19, 26 april
10, 21, 31 mei
14 en 28 juni

 

Paul Van Hooff, orgel
Odette Meyers, altblokfluit

 

Bespeling van het Le Picard orgel van vlierbeekAbt Leonardus Lenaerts (1728 - 1752) bestelde rond 1737 een orgel bij Jean-Baptiste Le Picard voor de abdijkerk. Jean-Baptiste Le Picard (1706 - 1779) was de voornaamste vertegenwoordiger van een Luiks orgelatelier. Hij bouwde volgens de Franse traditie zowel kleine als monumentale orgels.

 

De structuur van het Vlierbeekse viervoet orgel met één klavier werd in de loop der jaren ingrijpend gewijzigd. Het orgelmeubel en ruim de helft van het historisch pijpwerk bleef gelukkig bewaard. Bij de restauratie van 2006 door orgelbouw Thomas is het Le Picard-orgel gereconstrueerd naar zijn oorspronkelijke toestand van omstreeks 1737.

 

Binnen- en buitenlandse organisten die de jongste jaren het Vlierbeeks orgel bespeelden prezen het instrument voor zowel het technische aspect als voor de zorgvuldig geïntoneerd nieuw toegevoegde registers die mooi aansluiten bij het originele pijpenmateriaal. Orgelbouw Thomas uit Ster-Franchorchamps, Spectrum nv uit Hasselt, het Agentschap Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed Vlaanderen en de kerkraad van Vlierbeek bezorgden Vlierbeek terug één van de parels van het Vlaams orgelerfgoed.

 

Klik op de foto's om ze te vergroten.

 

© Heemkundige kring Vlierbeek

Deel deze pagina