Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Bespeling van het Le Picard-orgel van Vlierbeek

In samenwerking met de Kerkraad van Vlierbeek, Spectrum nv uit Hasselt en het Agentschap Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed Vlaanderen bezorgde Orgelbouw Thomas uit Ster-Franchorchamps onze parochie in 2006 terug één van de parels van het Vlaams orgelerfgoed.

Geschiedenis van het Le Picard-orgel

Abt Leonardus Lenaerts (°1728-†1752) bestelde rond 1737 een orgel bij Jean-Baptiste Le Picard voor de abdijkerk. Jean-Baptiste Le Picard (°1706-†1779) was de voornaamste vertegenwoordiger van een Luiks orgelatelier. Hij bouwde volgens de Franse traditie zowel kleine als monumentale orgels.

 

De structuur van het Vlierbeekse viervoet orgel met één klavier werd in de loop der jaren ingrijpend gewijzigd. Het orgelmeubel en ruim de helft van het historisch pijpwerk bleef gelukkig bewaard. Bij de restauratie van 2006 door Orgelbouw Thomas is het Le Picard-orgel gereconstrueerd naar zijn oorspronkelijke toestand van omstreeks 1737.

 

Binnen- en buitenlandse organisten die de jongste jaren het Vlierbeeks Le Picard-orgel in onze abdijkerk bespeelden, prezen het instrument voor zowel het technische aspect als voor de zorgvuldig geïntoneerd nieuw toegevoegde registers die mooi aansluiten bij het originele pijpenmateriaal.

Bespeling van het Vlierbeekse orgel

Het historische Le Picard-orgel van Vlierbeek wordt voor, tijdens en na de zondagsviering van 10.30u in de Onze-Lieve-Vrouwekerk bespeeld door organist en klavecinist Paul Van Hooff.

 

Om tijdens de vieringen optimaal met het Le Picard-orgel te kunnen musiceren heeft fluitiste Odette Meyers een altblokfluit naar Thomas Stanesby laten bouwen door de Argentijnse fluitbouwer Marcelo Gurovich.

 

Momenteel zijn er geen bespelingen van het Le Picard-orgel, vermits er geen misvieringen kunnen doorgaan in onze abdijkerk omwille van de Corona-richtlijnen. We houden je op deze webpagina verder op de hoogte.

Een bijzonder stukje muzikaal erfgoed

Graag laten we je hierbij even meeluisteren naar een bespeling van het orgel door onze organist Paul Van Hooff. Het werkje is een "Andante" van de in Luik geboren musicus Dieudonné Raick (°1703-†1764). Van 1726 tot 1741 bespeelde Dieudonné het orgel van de Leuvense Sint-Pieterskerk. Nadat hij te Antwerpen tot priester was gewijd behaalde Raick tijdens zijn Leuvense ambtstermijn de graad van licentiaat in burgerlijk en kerkelijk recht aan de plaatselijke universiteit.

 

Als beroemd componist-organist was Dieudonné Raick op 21 februari 1739 te gast in Vlierbeek toen hij samen met Philip Jakob Van den Eynde, organist van de Leuvense Jezuïetenkerk, het orgel van onze abdijkerk kwam keuren.

 

 

 

 

Tekst: ©Heemkundige Kring Vlierbeek vzw in samenwerking met organist en klavecinist Paul Van Hooff.

Foto 1: Het Le Picard-orgel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. ©KIK-IRPA, Brussel.

Foto 2: Organist en klavecinist Paul Van Hooff samen met fluitiste Odette Meyers. ©Paul Van Hooff.

Foto 3: De titelpagina van de originele druk van de compositie waaruit het gespeelde werkje afkomstig is. De partituur werd uitgegeven te Brussel circa 1740. ©Bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium, Brussel.

 

Deel deze pagina