Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  


16 mei 1940

 

Donderdag 16 mei 1940. Terwijl buiten het Duitse leger alles op alles zette om Leuven in handen te krijgen, hielden de abdijbewoners samen met de vele vluchtelingen zich nog steeds schuil in de kelders op de abdijsite. Tot nu toe was het er veilig gebleken. Veel te eten hadden ze er echter de afgelopen dagen niet gehad. Gelukkig kregen ze van de boeren Frans Nackaerts en Felix Dechamps regelmatig een kan melk toegestopt. De bange uren leken eeuwig te duren en werden gevuld met bidden en … bidden.1

 

Eucharistievieringen in de kelder

Gezien de hevige gevechten had pastoor Eeckelaers besloten heel even zijn eucharistievieringen in de abdijkerk te staken. De Heilige Missen en jaargetijden van 14 en 15 mei werden dan ook geannuleerd. De abdijbewoners en Vlierbekenaren dienden die dagen zelf hun wees-ge-groetjes en onze-vaders te bidden. Echter opgelucht dat ze de voorbije nacht hadden overleefd, besloot pastoor Eeckelaers op 16 mei toch de Heilige Mis voor een beperkt aantal gelovigen voor te gaan, maar nu in de kelderruimte onder de grote salon van het Nieuw Abtskwartier, waar hij zelf samen met onderpastoor De Vadder een schuilplaats had gevonden. In de kerkelijke archieven noteerde hij het volgende2:

 

“Heilige Mis in de kelder van van Bauwel onder het bombardement.”

 

Groot offensief op Leuven

De avond van die 16de mei zetten de Duitsers een laatste groot offensief in op Leuven. De achtergebleven Britse troepen gingen voor de laatste keer het gevecht aan, maar moesten dan noodgedwongen de benen nemen. De snelle verrassingsoorlog van het Duitse leger – de zogenaamde Blitzkrieg – had de geallieerde troepen compleet overtroefd. En opnieuw werd Leuven zwaar getroffen. Dat zou de ochtend van 17 mei al meteen duidelijk worden. De Leuvense universiteitsbibliotheek zou immers in vlammen opgaan en verliest – nauwelijks 30 jaar na de brand van 1914 – opnieuw zowat haar volledige boekenbestand. Leuven zou opnieuw de internationale krantenkoppen halen… met op slechts een boogscheut onze Abdij van Vlierbeek.

 

Foto: Pastoor Karel Eeckelaers. © Heemkundige Kring Vlierbeek vzw.

 

Wil je graag onze bronnen bij deze websitepagina raadplegen, klik dan hier.

 

© Heemkundige Kring Vlierbeek vzw.

Deel deze pagina