Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

  • Werken aan de Leibeek


Werken aan de Leibeek

 

3 juni 1940. Vlierbeek stond inmiddels sinds 18 mei onder Duitse bezetting. De KW-linie lag er onbewaakt, nutteloos en verlaten bij. Tot op vandaag kan men trouwens nog sporen van deze ijzeren muur terugvinden in ons landschap. Ook de afdammingen, die door de genietroepen (18de Bataljon Genie, 2de compagnie) waren aangelegd op de Leibeek, waren er begin juni 1940 nog.  Deze kleine barrages moesten het Kesseldal onder water kunnen zetten om de Duitse troepen de toegang tot Leuven vanuit het noordoosten te belemmeren.1 Nu de gevechten gestaakt waren en ons land gecapituleerd had, hoefden ze het Leuvense niet langer te beschermen. Echter ze fungeerden prima en zouden ongevraagd – als niet ingegrepen werd - hun taak alsnog kunnen volbrengen. De angst voor een overstroming was niet ongegrond. De aangebrachte waterversperringen dienden dan ook zo snel mogelijk afgebroken te worden.

 

In de notulen van de zitting van de voorlopige gemeenteraad van Kessel-Lo van 3 juni 1940 - onder waarnemend burgemeester Théophiel Tombeur - lezen we het volgende2:

 

“De Heer burgemeester stipt aan, dat de verdedigingswerken uitgevoerd door het Belgische Leger aan de Leybeek, gevaar van overstroming kunnen verwekken.  De nodige maatregelen zullen getroffen worden om de aangebrachte waterversperringen te niet te doen. Het toezicht deze werken tijdens de werkuren wordt opgedragen aan De heer Adolf Michel, Schepen der Werken. Het blijft uitdrukkelijk verstaan dat al het materiaal voortkomende van deze afbraak voorloopig naar het gemeentehuis moeten gebracht worden.”

 

 

Kaart: Een deel van een oude kaart uit de Atlas der Buurtwegen met rechts onderaan de Abdij van Vlierbeek en vlakbij de Leibeek (Leybeek) (ten westen van de abdij, evenwijdig lopende met de Dijle en de huidige Eénmeilaan) waarop door de genietroepen (18de Bataljon Genie, 2de compagnie) als onderdeel van de KW-linie afdammingen werden aangelegd.  Deze kleine barrages moesten het Kesseldal onder water kunnen zetten om de Duitse troepen de toegang tot Leuven vanuit het noordoosten te belemmeren. © Atlas der Buurtwegen van 1841.

 

Wil je graag onze bronnen bij deze websitepagina raadplegen, klik dan hier.

 

© Heemkundige Kring Vlierbeek vzw.

Deel deze pagina