Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Nieuws
Dank je wel vrijwilligers

maandag 28 februari 2022

 

Tijdens deze "Week van de Vrijwilliger" willen we graag de vele vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor de Abdij van Vlierbeek en haar omgeving, in de bloemetjes zetten. Dank je wel voor jullie engagement. Samen hebben we heel veel moois te bieden!

 

We kunnen het niet mooier verwoorden dan Eva Hambach van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw: "Vrijwilligers zijn zoals vlinders. Ze houden een natuurlijk ecosysteem in evenwicht, meer zelfs ze verbeteren het. Zie je een vlinder, dan ben je gecharmeerd. Dat geldt ook voor vrijwilligers. De passie en de overtuiging waarmee vrijwilligers hun taken op zich nemen, blijft je bekoren."

 

In de natuur bestuift de ene vlinder bloemen, de andere produceert zijdedraad. Binnen het vrijwilligersnetwerk in Vlierbeek gaat ook deze vergelijking op. Een gans team van vlinders, met een verscheidenheid aan talenten en prachtige kleuren, engageert zich jaar in jaar uit voor onze abdij. Elke vrijwilliger bloeit open wanneer hij of zij het beste van zichzelf kan geven, op zijn of haar eigen tempo en in de activiteit die hem of haar het best ligt.

 

Op onze abdijsite is dat niet anders: de ene verdiept zich in de cultuur van onze voormalige benedictijnenabdij, inventariseert de archieven of organiseert een rondleiding, de andere zet de deuren van de kerk open voor onze bezoekers, luidt de klokken of poetst de kerk. Andere vrijwilligers dragen dan weer hun steentje bij aan de wekelijkse eucharistievieringen, uitvaarten, doop-, en huwelijksvieringen, laten meerstemmige liederen of stemmige orgel- en fluitklanken weerklinken in onze kerk, begeleiden eerste communicanten, vormelingen en hun ouders. Dat dit alles kan binnen het prachtige kader van onze abdij hebben we onder meer te danken aan de vrijwilligers van de Kerkfabriek, die zich inzetten voor het beheer van onze gebouwen, en aan de vrijwilligers van het Restauratiefonds Vlierbeek, die middelen inzamelen voor de restauratie van dit unieke patrimonium. Vrijwilligers met een hart voor de natuur steken dan weer graag hun handen uit de mouwen voor het behoud van de waardevolle stukjes groen op en rondom onze abdijsite: van het snoeien van de fruitbomen in onze boomgaard en het beheer van de hooilanden rondom het abdijdomein tot de zorg voor onze bijtjes en onze slechtvalken of de jaarlijkse paddenoverzet. En wanneer je op zondagmiddag vrolijke kinderstemmen over onze abdijsite hoort galmen dan is dat dankzij de inzet van de leiders en leidsters van Chiro Vlierbeek. Vele verenigingen zijn actief op ons abdijdomein en doen Vlierbeek bruisen! Hun vrijwilligers zetten zich jaarlijks in voor talrijke festiviteiten op onze abdijsite, gaande van een rommelmarkt, de Abdijfeesten tot de Vlierbeekse Feesten, ...

 

Elke vrijwilliger telt! Een wereld zonder vrijwilligers is als een natuur zonder vlinders: dat biedt geen duurzame overlevingskans. Voor onze abdij is dit niet anders. Zonder onze vele vrijwilligers, zou de Abdij van Vlierbeek niet bruisen van leven zoals ze vandaag doet. Daarom dit welgemeende dankwoord voor zo veel passie en goesting!

 

Op onze webpagina "Vlierbeek nu" vind je alle verenigingen terug, die actief zijn op en rond onze abdijsite. Op onze webpagina "Agenda" vind je bovendien al het moois dat deze verenigingen je te bieden hebben.

 

Dank je wel vrijwilligers! Jullie maken immers het verschil!

Deel deze pagina