Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Nieuws
De inhuldiging van het gerestaureerde Nieuw Abtswartier

woensdag 20 november 2024

Een stap richting 2025: de inhuldiging van het gerestaureerde Nieuw Abtswartier

 

Na jaren van plannen, bouwen en afwerken was het zover: het gerestaureerde Nieuw Abtskwartier werd ingehuldigd op 17-11-2024.

 

De feestelijkheden begonnen in de kerk: een muzikale introductie op orgel en altblokfluit door Paul Van Hooff en Odette Meyers. Dan nam Hans Smeyers, de voorzitter van de Kerkfabriek, het woord met een dankrede waarin hij o.a. de stad Leuven, het Restauratiefonds, de architecten van studio Roma, de Kerkfabriek, de ploeg van aannemer Renotec en de Heemkundige Kring Vlierbeek vzw vermeldde en hij de restauratiewerken overliep.

 

Vervolgens gaf hij het woord aan burgemeester Mohamed Ridouani. Deze verraste met een stevig onderbouwde toespraak. Eerst trok hij de aandacht op de miskende, maar belangrijke rol van Leuven in het hertogdom Brabant ten tijde van de stichting van onze abdij. Dan loofde hij de prestatie die er in Vlierbeek geleverd werd met de schitterende restauratie en keek hij hoopvol naar de invulling van het maatschappelijk relevante woonproject voor kwetsbare jongeren waarvoor onze burgemeester zijn grote waardering uitsprak.

 

Robrecht Janssen, voorzitter van de Heemkundige Kring Vlierbeek vzw, gaf nog enkele aanwijzingen om het bezoek aan de gerenoveerde vertrekken vlot te laten verlopen. Een belangrijk detail was het gebruik van hoesjes om over de schoenen aan te trekken: ter bescherming van de gerestaureerde parketvloeren. In de Pandgang was er een receptie voorzien waarop de stad Leuven vergastte. En dan kon het bezoek beginnen.

 

De burgemeester en de andere eregasten werden rondgeleid door Robrecht Janssen, die als kunsthistoricus alle gewenste toelichtingen kon geven. Het zeer talrijk opgenomen publiek

werd onthaald en rondgeleid door vrijwilligers van de Heemkundige Kring Vlierbeek vzw en ook door twee architecten die de restauratiewerken hebben begeleid. Op de benedenverdieping viel vooral de eerste zaal, het voormalige abtssalon, op. Deze zaal werd genoemd naar de architect van de kerk en van dit gebouw: Laurent-Benoît Dewez. De prachtige parketvloer, fraai gerestaureerde stucversieringen en stijlvol geschilderde muren vielen in het oog. Heel wat bezoekers herinnerden zich uit hun lagereschooltijd dat er hier klassen waren ingericht. De kleinere zalen konden ook op bewondering rekenen.

 

Het bezoek ging verder op de eerste verdieping. Daar was één van de blikvangers de prachtig gerestaureerde voormalige privékapel van de abt. En natuurlijk de nieuwe studio’s die begin 2025 zullen worden betrokken door kwetsbare jongeren. Dit hoopvolle project is een uitdaging maar eveneens een uitnodiging: voor de bewoners van de 11 studio’s én voor de omwonenden en verenigingen van Vlierbeek.

 

Blikvanger op de tweede verdieping was de zaal onder het imposante houten dakgebinte, de zaal Elisabeth Alberdingk Thijm. Juffrouw Thijm was een vroegere bewoonster van het Gastenkwartier. De bezoekers konden in deze zaal naar een leerrijke PowerPointpresentatie kijken die de voorzitter van de Heemkundige Kring had samengesteld. Daarin werd de geschiedenis van de abdij geïllustreerd. Deze ruimte en ook de zalen beneden kunnen ter beschikking worden gesteld voor de parochie, de stad, verenigingen en bedrijven.

 

Er was een indrukwekkend aantal bezoekers - de tel was niet bij te houden. De 400 voorziene hoesjes om over de schoenen te dragen werden allemaal gebruikt, sommige zelfs hergebruikt. De commentaren waren eveneens indrukwekkend: verbazing en bewondering voor de smaakvolle combinatie van oude, historische elementen en nieuwe ingrepen: een moderne trap, een lift, studio’s met piekfijne, moderne keukens en badkamers maar met accenten op bestaande oude bouwelementen. Maar toch vooral voor het ongelooflijke vakmanschap en het respect dat hier is getoond bij de aanpassing van het historische gebouw aan de noden en uitdagingen van onze tijd.

 

Deze inhuldiging was de opmaat naar de start van het feestjaar. Eerste afspraak in 2025 is op 20 januari. Dan wordt het nieuwe boek over de geschiedenis van de abdij voorgesteld ‘Een plek die Vlierbeek heet’. Een aanrader voor wie meer wil weten over de 900 jaar geschiedenis van Vlierbeek.

Deel deze pagina