Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Nieuws
Nieuwe lichting in onze abdijtoren

zondag 16 mei 2021

De nieuwe lichting is gearriveerd! Voor het tweede jaar op rij mogen we slechtvalkkuikens verwelkomen in de toren van onze Abdij van Vlierbeek. Voor vogel- en andere natuurliefhebbers is dit nog steeds spectaculair nieuws. Tot midden jaren ‘90 waren deze sierlijke jagers immers als broedvogel verdwenen uit onze contreien. Sindsdien zijn ze aan een gestage comeback bezig. In Leuven dateert het eerste broedgeval van 2011. Vanaf toen zijn er in het centrum van Leuven1 elk jaar slechtvalken uit het ei gekropen.

 

Verleden jaar is daar een tweede locatie bij gekomen: de toren van onze Abdij van Vlierbeek. In het nest lagen er toen vier eieren, waar van er jammer genoeg twee niet uitgebroed werden. De twee andere kuikentjes, een mannetje en een wijfje, kwamen echter gezond en wel ter wereld en werden nadien met succes grootgebracht door hun zorgzame ouders. Zouden de slechtvalken ook dit jaar opnieuw in Vlierbeek gaan broeden? Om dat na te gaan, beklom een medewerker van de Groendienst van Stad Leuven begin april een eerste keer de toren van onze abdijkerk. Hij was dan ook zeer blij toen hij op dat moment drie gezonde, maar nog piepjonge kuikens in het nest aantrof. Bovendien bleek er dit jaar geen enkel niet uitgekomen ei in het nest te liggen.

 

Verleden week was dan het langverwachte moment aangebroken om de vogels te ringen. Via zo’n ring en de bijhorende meetgegevens kunnen wetenschappers de evolutie en verspreiding van de populatie in kaart brengen. Groot was de verbazing toen de ringer Philippe Smets – bij het uit het nest halen van de jonge slechtvalken – niet drie, maar vier kuikens aantrof. Wellicht was er bij de voorzichtige en snelle controle enkele weken voordien, eentje over het hoofd gezien. De vier kuikens hadden zich ondertussen goed ontwikkeld. Bij het ringen bleek dat het om twee mannetjes en twee wijfjes ging. De twee geslachten zijn trouwens relatief makkelijk uit elkaar te houden. De wijfjes zijn immers heel wat struiser dan hun broertjes. Waar die eersten respectievelijk zo’n 800 à 900 gram wogen, was dat voor de laatsten slechts zo’n 400 à 500 gram.

 

 

Naast het ringen – het aanbrengen van een aluminium ring met een uniek nummer – werden de slechtvalkkuikens door Philippe ook gewogen en mat hij daarnaast ook de lengte van hun vleugels op.

 

Alles uiteraard met de nodige aandacht voor het welzijn van deze piepjonge dieren. Om de hele procedure niet te stressvol te maken, werden de vogels voor en na het ringen daarom voorzichtig in katoenen zakken gestoken. In het duister ondervinden ze immers minder storende prikkels.

 

 

 

 

Ook dit jaar tonen de volwassen slechtvalken zich opnieuw zorgzame ouders. Elke dag brengen ze voedsel aan (o.a. hout- en stadsduiven, kievit, veldleeuwerik, kokmeeuw, merel en spreeuw) bij hun vier jongen. De komende tijd zullen de kleintjes alvast hun vliegspieren beginnen trainen en kan je ze misschien wel op de toren van onze abdijkerk spotten. Wanneer je dan even nieuwsgiering komt kijken, ga dan liefst niet recht onder de kerktoren staan, maar hou zeker wat afstand. De vogels zijn nogal schuw en we zouden niet willen dat de jongen verhongeren, toch?

 

Met het broedsucces in Vlierbeek is het aantal nestlocaties in Oost-Brabant gestegen tot zeven, namelijk Leuven (2), Tienen (2), Aarschot (1), Hoegaarden (1) en Zoutleeuw (1). Voor een tweede jaar op rij, zijn we in Vlierbeek trots om in dit lijstje te mogen prijken. Het blijft immers bijzonder zo’n nest kleine slechtvalkjes … niet voor niets onze koesterburen.

 

 

 

 

1. Eerst in een nestbak aan het Sint-Pietersziekenhuis, nadien op Campus Sint-Rafaël en dit jaar in Sint-Maartensdal.

 

©Tekst: Natuurpunt Vlierbeek in samenwerking met Abdij van Vlierbeek.

©Foto’s: Wim Boonen.

 

Deel deze pagina