Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Agenda
Natuurpunt 20 jaar

zaterdag 15 mei 2021 - zondag 16 mei 2021

Dit jaar bestaat Natuurpunt 20 jaar. Dat moet uiteraard gevierd worden, ook in Vlierbeek!

 

De feestelijke Natuurpuntcontainer, die dit jaar heel Vlaanderen doorkruist, zal dan ook een gans weekend lang bij onze Abdij van Vlierbeek halt houden. Deze oude zeecontainer werd omgebouwd tot een mobiel bezoekerscentrum en zit boordevol informatie over Natuurpunt.

 

Maar er is meer! Je kan je immers inschrijven voor het kampioenschap of een initiatie zeisen. Of wat dacht je er van om op wandel te gaan in de Vlierbeekvallei?  Onderweg tref je onze gidsen die je graag een woordje uitleg geven. Aansluitend kan je genieten van een gezellige picknick in onze abdijboomgaard. Daarnaast ben je ook het hele weekend welkom in de andere natuurgebieden rondom Leuven zoals het Wijgmaalbroek, de Koeheide en het Dalemhof. Welkom dus op ons feestelijke weekend!

 

Hieronder vind je het overzicht van de activiteiten die bij de Abdij van Vlierbeek op het programma staan. Let op! Om iedereen in de meest veilige omstandigheden te kunnen ontvangen, is inschrijven voor de meeste activiteiten verplicht.

 

Zaterdag 15 mei 2021:

 

08:00 – 18:00 Natuurpuntcontainer doorlopend open

 

08:00 – 12:00 Kampioenschap zeisen in onze abdijboomgaard

 

Natuurpunt Vlierbeek en het ZeisTeam Leuven delen de liefde voor het ambacht van het zeisen en willen oud en jong samenbrengen. Is zeisen een sport, natuurbeheer, wellness, landbouw of meditatie? Voor velen een combinatie die ze gewoon graag doen. Wees welkom om te supporteren of mee te doen in één van de competities. Dit alles in het mooie kader van de boomgaard van onze Abdij van Vlierbeek. Je vindt er die dag ook een infomarkt over zeisen en oude technieken.

 

Alle uitleg en het reglement vind je via deze inschrijvingslink. Je kan je inschrijven voor twee categorieën "professional" en "gevorderd" zowel voor man als vrouw. De winnaars krijgen eeuwige roem! Je finale inschrijving en Covid richtlijnen krijg ja via e-mail toegestuurd. Bezoekers en supporters zijn welkom, maar op afstand.

 

10:00 – 12:00 Participatieve wandelingen met voorstelling van landschapsvisie en ideeën over de Abdij van Vlierbeek

 

De grondeigenaars en betrokken overheidsinstanties denken momenteel na over het waardevolle landschap in en rondom de Abdij van Vlierbeek.  Met een geïntegreerd erfgoed- en natuurbeheerplan met aandacht voor landbouw beogen de partners een verfijning en uitvoering van het Masterplan Vlierbeek. Graag doen we de huidige ideeën voor je uit de doeken en nodigen we je uit om met ons - en met elkaar - van gedachten te wisselen. Via deze lanschapswandeling, die start op de abdijsite, wandel je door het Vlierbeekse landschap. Bij de infoposten (cijfers op onderstaande kaart) krijg je telkens bijkomende uitleg en kan je ook jouw visie met ons delen.

 

 

 

Zondag 16 mei 2021:

 

08:00 - 18:00 Natuurpuntcontainer doorlopend open

 

09:30 – 12:00 Zeisinitiatie in onze boomgaard

 

De zeis wordt sinds een paar duizend jaar gebruikt voor het maaien van verschillende soorten vegetatie. Met reden, dit werktuig werkt immers vlot en erg efficiënt. Bovendien maak je met zeisen geen lawaai en is het zowaar een rustgevende bezigheid. Een techniek ook die perfect bruikbaar is in elke standaard tuin. Het is dan ook niet onlogisch dat de laatste jaren de zeis als werktuig terug in opmars is geraakt.

 

De boomgaard van onze bijna 900 jaar oude benedictijnenabdij is dé ideale plek om dit oude ambacht weer tot leven te wekken. Denk je dat zeisen wel iets voor jou is, maar wil je het graag eerst eens uitproberen? Na een korte uitleg kan je zelf aan de slag met materiaal dat door ons voorzien wordt. Deze initiatie zeisen geldt als een voorbereiding op een echte cursus.

 

Het aantal deelnemers is beperkt. Inschrijven verplicht via deze inschrijvingslink. Je finale inschrijving wordt via e-mail achteraf bevestigd. Prijs: 20 euro.

 

10:00 - 14:00 Landschapswandeling met picknick van Bar Blom in de abdijboomgaard met muzikale begeleiding (VOLZET)

 

In groepjes van maximaal negen personen ga je op wandel door de Vlierbeekse vallei waar onze streekeigen gidsen je in de natuur onderdompelen. Onderweg geven ze je graag uitleg over het beheer en de aanwezige fauna en flora. Benieuwd naar wat onze cameraval allemaal spot? Kom dan zeker mee! En wie weet zie je wel onze slechtvalken op de kerktoren! De wandeling duurt ongeveer een uur.

 

Na de wandeling nodigen we je uit voor een picknick in onze abdijboomgaard. Breng je eigen deken mee en geniet samen met je bubbel van al dat lekkers uit de picknickmand, die Bar Blom je aanbiedt.

 

Intussen zorgt Joni Sheila voor de muzikale toetst. Als half-Filippijnse, half Belgische singer-songwriter en straatmuzikant, heeft ze al heel wat van de wereld gezien. Niet alleen zong ze haar weg door Europa en Australië, ze lanceerde ook twee succesvolle crowdfunding campagnes om haar debuutalbum "Change" en EP "Acoustic Sessions II" uit te brengen. Ondanks de pandemie is Joni blijven muziek maken. Met enkel een gitaar en een krachtige stem, neemt Joni je mee op een muzikaal avontuur.

 

Inschrijven, info over de picknickmand en prijzen via deze ticketlink.

Je ontvangt het exacte vertrekuur van de wandeling na je inschrijving. Tussen 10u en 12u vertrekken er telkens groepjes van maximaal 9 personen. Zo vermijden we drukte en zorgen we er voor dat er steeds voldoende afstand wordt gehouden tussen de verschillende groepen.

 

14:00 - 14:30 Vertellingen in de boomgaard

 

Blijf nog even na als je genoten hebt van de picknick van Bar Blom. Of breng je eigen bubbelpicknickmand en deken mee en vlei je neer in onze prachtige boomgaard met zicht op de abdij. Vertelster Marleen Van Balen neemt je graag mee naar haar wonderbaarlijke verhalenwereld. Inschrijven verplicht via deze inschrijvingslink.

 

 

 

© Foto's: Natuurpunt Vlierbeek en de Abdij van Vlierbeek.

Deel deze pagina