Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Nieuws
Koen Geens zorgt voor primeur

Op donderdag 24 augustus was Koen Geens de vierde en laatste gast van de tweede editie van de Preekstoel in onze abdijkerk. 

 

Ooit kandidaat-premier van ons land, zakte de gewezen minister van financiën, van justitie en vice-premier en thans volksvertegenwoordiger af naar Vlierbeek voor een heuse primeur. In lang vervlogen tijden riep de pastoor zoals elders in Vlaanderen vanop de preekstoel op om voor bepaalde politici en een bepaalde partij te stemmen, maar nooit eerder nam een politicus in functie zelf het woord vanop onze preekstoel. Die eer was weggelegd voor Koen Geens onder het goedkeurend oog van hulpbisschop Koen Vanhoutte. 

 

En hij deed dat met verve. Enthousiast en met overtuiging nam hij het talrijk opgekomen publiek mee in een rollercoaster van gedachten en quotes om duidelijk te maken wat het voor hem betekent wanneer hij zegt ‘ik ben christelijk gelovig’. Nu eens hoorden we de prof doceren, dan weer de advocaat pleiten of de volksvertegenwoordiger zijn visie uitdragen. Zo sprak hij zich expliciet uit tegen het celibaat en de houding van de kerk tegenover homofilie, riep hij op tot meer verdraagzaamheid (‘mekaar vér dragen’), onderstreepte hij het belang van vergeving en van de liefde als alles overheersende deugd (‘neem een beslissing alsof je ze zou nemen voor iemand die je doodgraag ziet’).

 

Stof tot nadenken te over en meteen een uitnodiging om zijn gedachten rustig na te lezen in een intussen uitverkocht boek met als toepasselijke titel ‘Wat ik ervan begrijp’, wel nog verkrijgbaar als e-book, en in een in september te verschijnen boek ‘Gedacht’, een neerslag van het innerlijke leven van een bevoorrecht getuige van de voorbije tien jaar : een academicus, een politicus, maar bovenal een optimist.

 

En uiteraard stof tot napraten in de intussen vertrouwde Pandtuin.  De vraag naar een derde editie in 2024 was niet van de lucht. Een mooier compliment is niet denkbaar voor de velen die meewerkten aan de editie 2023, van het brainstormen vooraf, het contacteren van de sprekers, het opmaken van de flyers, het klaarzetten van de stoelen, de muzikale omlijsting tot het tappen, bedienen en opruimen nadien. 

 

Voor en na de getuigenis gaven onze huisorganist Paul Van Hooff en huisfluitiste Odette Meyers andermaal het beste van zichzelf met orgel- en blokfluitmuziek van Johan Sebastian Bach en zijn zonen Carl Philipp en Johan Christian.

 

Meer info: https://www.abdijvanvlierbeek.be/de-preekstoel/?pag_titel_nl_link=depreekstoel

 

©Foto’s: Dirk Motmans

Deel deze pagina