de Preekstoel
Op 4 donderdagen in juli en augustus om 20 uur in de abdijkerk van Onze-Lieve-Vrouw Vlierbeek te Kessel-Lo.
Verwelkoming met orgelmuziek vanaf 19.30 uur.
Een organisatie van de Pastorale Zone KesseLinde. Deze verenigt zeven parochies (OLV Vlierbeek, Sint-Kwinten Linden, Sint-Antonius van Padua Heverlee, Heilig Hart Blauwput, Heilige Familie Boven-Lo, Sint-Franciscus Heverlee en Don Bosco Kessel-Lo).
De idee werd opgepikt in Herentals. Al sinds 2009 getuigen daar tijdens de zomermaanden wekelijks bekende, maar vooral boeiende Vlamingen over hun christelijk geloof vanaf de preekstoel in de Sint-Waldetrudiskerk. Heilige Huisjes, een project van het Decanaat Zuiderkempen, nodigt in Herentals ook dit jaar inspirerende gasten uit op dinsdagavonden in juli en augustus, zie voor meer details www.heiligehuisjes.be.
Hun initiatief krijgt sinds 2022 navolging in Vlierbeek op vier donderdagavonden in juli en augustus. De toegang is helemaal gratis. Heb je van je zomerse avond genoten, dan kan je een vrijblijvende gift doen. Van harte welkom!
"Ik ben christelijk gelovig"
Wat betekent het voor mij wanneer ik zeg "Ik ben christelijk gelovig" ? Vier sprekers nemen ons mee in hun persoonlijke getuigenis. Ze zijn creatief, gedurfd, nu eens spiegelend, dan weer erg actueel … Elke spreker krijgt een half uur, niet meer en niet minder. Na de getuigenis wordt in de Pandgang, gezellig nagekaart bij een drankje. Wie wil kan vooraf in alle rust genieten van de mooie klanken van het Le Picard-orgel. Uitvoerders zijn Paul Van Hooff (orgel) en Odette Meyers (fluit).
Programma editie zomer 2024:
Luc Sels (11 juli 2024)
Op donderdag 11 juli bijt rector Luc Sels de spits af. Luc Sels (°1967) startte zijn academische loopbaan in 1996, als docent van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leuven. In 2004 werd hij gewoon hoogleraar. Vervolgens leidde hij zijn faculteit als decaan gedurende twee opeenvolgende mandaten van 2008 tot 2017. Sinds augustus 2017 is hij rector van KU Leuven, zijn tweede mandaat zal in juli 2025 aflopen.
KU Leuven als universiteit is ontstaan en gegroeid in de katholieke traditie. In haar opdrachtverklaring staat dat als volgt: “Vanuit haar christelijke mens- en wereldbeeld wil zij een plaats zijn van open discussie over maatschappelijke, levensbeschouwelijke en ethische thema’s, en een kritisch denkcentrum in en voor de katholieke gemeenschap”. Het is een inclusieve universiteit die, vanuit die oriëntatie, een kritisch denkcentrum wil zijn in en voor de katholieke gemeenschap.
Hoe Luc Sels getuigde in een bomvolle kerk kan je nalezen in dit nieuwsbericht.
Kris Gelaude (25 juli 2024)
Op donderdag 25 juli geven we graag Kris Gelaude het woord. Kris Gelaude is auteur of woordkunstenaar, zoals sommigen haar noemen. In Vlaanderen en Nederland werd zij bekend door haar poëtische en spirituele teksten, waarmee zij mensen woorden van betekenis tracht aan te reiken in zowel mooie als moeilijke omstandigheden van het leven.
Kris leverde bijdragen voor onder meer het Tijdschrift voor Geestelijk Leven en het magazine van het UZ Leuven. En tot op vandaag voor het christelijk opinieblad Tertio, voor de publicaties van Uitgeverij Muurkranten en die van Woordenwinkel Symposion in Brugge.
Van haar verschenen ontelbare wenskaarten en een tiental boeken, waaronder twee liedboeken met liturgische liederen i.s.m. Arnout Malfliet. Kris is verbonden aan de Dominicaanse kapelgemeenschap Filosofenfontein in Heverlee. Zij kiest er bewust voor om zo te schrijven dat ze niet alleen een gelovig publiek kan aanspreken, maar evenzeer randkerkelijken en iedere zinzoeker van vandaag.
Hoe Kris Gelaude imponeerde op de Preekstoel kan je nalezen in dit nieuwsbericht.
Luk Vanmaercke (8 augustus 2024)
Op donderdag 8 augustus vertelt Luk Vanmaercke wat het voor hem betekent christen te zijn. Luk Vanmaercke (°1968) is politicoloog van opleiding en werkte 23 jaar achter de schermen van de Belgische en Europese politiek. Van 2015 tot eind 2022 was hij hoofdredacteur van Kerk & Leven. Sinds 2023 doet hij aan de KU Leuven (Faculteit Theologie en Religiewetenschappen) onderzoek naar innovatie en vitaliteit in lokale geloofsgemeenschappen, meer bepaald naar de projecten die deelnemen aan Space for Grace. In 2019 verscheen van zijn hand het boek ‘Iedereen gelooft’. Hij is al 27 jaar vormselcatechist in onze Vlierbeekse parochie. Ooit was hij ook wijnschrijver en wijnhandelaar, maar nu beperkt hij zich tot het delen van een goede fles met mensen die het leven weten te waarderen.
Marie Bamutese (22 augustus 2024)
Op donderdag 22 augustus sluit Marie Bamutese (°1982) deze editie van de Preekstoel af.
Zij kwam in januari 1999 helemaal alleen in ons land aan na een ware overlevingstocht door Rwanda, Congo, Oeganda en Kenia. Tijdens de genocide en de oorlog in haar geboorteland Rwanda verloor ze haar vader, later in Congo ook haar moeder en vele familieleden.
Haar geloof bleef al die jaren en nog altijd haar houvast.
In België werkte ze snel voor vluchtelingen, studeerde maatschappelijk werk en internationale politiek aan de KU Leuven en engageerde zich als Vredesvrouw. Over haar levenservaringen en hoe het geloof haar sterk houdt schreef ze samen met haar echtgenoot Peter Verlinden “Marie – overleven met de dood” (2015).
Programma editie zomer 2023:
Ingeborg Sergeant (13 juli 2023)
Op donderdag 13 juli laten we Ingeborg TM Sergeant aan het woord. Ingeborg TM Sergeant (°1966) is een enthousiaste ‘enter-trainer’. Iemand die met een kwinkslag mensen inspireert en begeleidt naar een gezond, vitaal en vervullend leven. Zo is ze oprichtster van ‘De evolutie’ in Brugge waar reguliere en complementaire hulpverlening voor het welzijn van mensen hand in hand gaan. Ingeborg is op velerlei vlak actief en één ding is zeker, welke keuze ze ook maakt, ze engageert zich steeds voor meer dan 100%, of het nu gaat om een meezingconcert, het volgen of geven van een opleiding, het doceren van Dru yoga en meditatie, deelname aan een TV programma enz. Ze doet het steeds in volle overgave, uit respect voor elke ontmoeting.
Hoe Ingeborg imponeerde op de Preekstoel kan je nalezen in dit nieuwsbericht.
Réginald Moreels (27 juli 2023)
Op donderdag 27 juli geven we graag het woord aan Réginald Moreels. Réginald Moreels (°1949), startte een loopbaan als chirurg in Oostende en werd medeoprichter van de Belgische afdeling van Artsen zonder Grenzen. Hij was achtereenvolgens senator, staatssecretaris en minister van Ontwikkelingssamenwerking. Hij bleef al die jaren ook actief als chirurg in conflictgebieden en stimuleert duurzame ontwikkeling in Beni (Noord-Kivu, Democratische Republiek Congo). Hij richtte hiertoe de organisatie UNICHIR op met als doel het bouwen van een gespecialiseerd zorg- en opleidingscentrum voor chirurgen. Hij is een man met een groot hart en een onwaarschijnlijk charisma, door velen op handen gedragen.
Hoe Reginald Moreels getuigde in een bomvolle kerk kan je nalezen in dit nieuwsbericht.
Julie Hendrickx (10 augustus 2023)
Op donderdag 10 augustus zal Julie Hendrickx onze gastspreker zijn. Julie Hendrickx (°1977) is als adoptiekind afkomstig uit India. Met veel passie en inleving schreef ze de biografie van haar tante, de bekende missiezuster Jeanne Devos. Het boek werd ook de intrigerende persoonlijke reis van een vrouw die in twee culturen thuis is. Julie is ambassadeur in België voor de National Domestic Workers Movement in India. Naast een beklijvende biografe is deze goedlachse en energieke persoonlijkheid ook mama en ook werkzaam bij het ACV waar ze strijdt voor rechtvaardige arbeidsvoorwaarden voor werknemers in België.
Hoe Julie Hendrickx opriep tot verbinding kan je nalezen in dit nieuwsbericht.
Koen Geens (24 augustus 2023)
Op donderdag 24 augustus sluit Koen Geens deze zomerreeks van de Preekstoel af. Koen Geens (°1958) was tussen 2013 en 2020 achtereenvolgens Minister van Financiën, Justitie en Europese Zaken. In 2019-2020 was hij Vice-Eerste Minister. Hij zetelt op dit moment als volksvertegenwoordiger in het Federaal Parlement, waar hij zich toelegt op Justitie. Sinds 1986 is hij buitengewoon hoogleraar aan de KU Leuven waar hij vennootschapsrecht, financieel recht en deontologie doceert. Daarnaast is hij ook echtgenoot, vader en grootvader. Hij is sociaalchristelijk geïnspireerd en staat bekend om zijn bedachtzame, maar ‘to the point’ stijl en kan als geen ander de politieke en maatschappelijke actualiteit fileren door zijn uitgebreide kennis en welbespraaktheid. Zijn politieke palmares is bijzonder uitgebreid, met onder andere een hercodificatie van de basiswetgeving als hervorming van het ondernemingsrecht, het burgerlijk recht en het strafrecht.
Hoe Koen Geens voor een primeur zorgde, kan je nalezen in dit nieuwsbericht.
Programma editie zomer 2022:
Lisa del Bo (14 juli 2022)
Lisa del Bo is voor de meeste mensen de zangeres die ons land vertegenwoordigde op het Eurosongfestival met Liefde is een kaartspel. Maar enkele jaren geleden kregen we een andere kant van haar te zien als gastvrouw van het Virga Jesseconcert tijdens de gerenommeerde Virga Jessefeesten in Hasselt. Nog wat later – in 2018 – ging een lang gekoesterde droom in vervulling wanneer ze besluit om kerkconcerten te gaan geven met liedjes en verhalen waarin het geloof centraal staat. Intimi van Lisa zijn niet verbaasd door deze wending in de carrière van de zangeres want ze is al haar hele leven diep gelovig en ze weet zich dankbaar gedragen door God.
Zuster Jeanne Devos (28 juli 2022)
In de jaren '60 trad Jeanne Devos in het klooster bij de Zusters Missionarissen van het Onbevlekte Hart van Maria.
Als kind keek ze op naar Mahatma Gandhi en Tagore.
Daarom wilde ze in India werken.
De menselijkheid en ook de schrijnende armoede die ze daar zag, grepen haar bijzonder aan en geleidelijk kreeg de "blijde boodschap voor de armen" nieuwe vormen van solidariteit en bevrijding, met een antislavernijbeweging voor huisarbeidsters en kinderen die werden verhandeld voor gedwongen arbeid.
Lees je de persoonlijke getuigenis van Jeanne Devos nog eens graag na? Dan kan dit via deze link.
Rik Torfs (11 augustus 2022)
Rik Torfs is hoogleraar aan de KU Leuven en kerkjurist. Hij is een overtuigd christen, maar in de opinieartikelen die hij schrijft in de Vlaamse pers neemt hij geen blad voor de mond wanneer hij zijn ongezouten mening geeft over het instituut dat de katholieke kerk is.
Door zijn spitsvondige en fijne humor ontpopte hij zich ook als een Bekende Vlaming met regelmatige deelname aan diverse radio- en televisieprogramma's.
Johan Swinnen (25 augustus 2022)
Johan Swinnen is kankeronderzoeker. Elf jaar geleden kwam de ziekte plots heel dichtbij toen bij zijn zoon Pieter een hersentumor werd vastgesteld. Uit dankbaarheid dat Pieter de ziekte overleefde liep Johan in 2017 van Leuven naar Compostela. Met meer dan 850 brieven van en voor kankerpatiënten in zijn rugzak stak hij een hart onder de riem van vele mensen. In 2019 ondernam hij een nieuwe looptocht "Beeldje bij beeldje", van Leuven naar Rome, en creëerde daarmee een groot symbool van verbondenheid. Tijdens de coronaperiode startte Johan een nieuwe actie "Hou(t) me vast" waarmee hij kankerpatiënten en iedereen die het kan gebruiken wat houvast wil bieden in tijden van afstand houden. Johan vertelt over wat hem inspireert om zich in te zetten voor mensen die het door ziekte en tegenslag niet makkelijk hebben.
© Foto: Rob Stevens.