Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

de Preekstoel

Op 4 donderdagen in juli en augustus om 20 uur in de abdijkerk van Onze-Lieve-Vrouw Vlierbeek te Kessel-Lo.

 

Verwelkoming met orgelmuziek vanaf 19.30 uur.

 

Een organisatie van de Pastorale Zone KesseLinde. Deze verenigt zeven parochies (OLV Vlierbeek, Sint-Kwinten Linden, Sint-Antonius van Padua Heverlee, Heilig Hart Blauwput, Heilige Familie Boven-Lo, Sint-Franciscus Heverlee en Don Bosco Kessel-Lo).

 

De idee werd opgepikt in Herentals. Al sinds 2009 getuigen daar tijdens de zomermaanden wekelijks bekende, maar vooral boeiende Vlamingen over hun christelijk geloof vanaf de preekstoel in de Sint-Waldetrudiskerk. Heilige Huisjes, een project van het Decanaat Zuiderkempen, nodigt in Herentals ook dit jaar inspirerende gasten uit op dinsdagavonden in juli en augustus, zie voor meer details www.heiligehuisjes.be

 

Hun initiatief krijgt sinds 2022 navolging in Vlierbeek op vier donderdagavonden in juli en augustus. De toegang is helemaal gratis. Heb je van je zomerse avond genoten, dan kan je een vrijblijvende gift doen. Van harte welkom!

 

"Ik ben christelijk gelovig" 

Wat betekent het voor mij wanneer ik zeg "Ik ben christelijk gelovig" ? Vier sprekers nemen ons mee in hun persoonlijke getuigenis. Ze zijn creatief, gedurfd, nu eens spiegelend, dan weer erg actueel … Elke spreker krijgt een half uur, niet meer en niet minder. Na de getuigenis wordt in de Pandtuin, met zicht op de pas gerestaureerde Pandgang, gezellig nagekaart bij een drankje. Wie wil kan vooraf in alle rust genieten van de mooie klanken van het Le Picard-orgel. Uitvoerders zijn Paul Van Hooff (orgel) en Odette Meyers (fluit).

 

Programma editie zomer 2023:

Ingeborg Sergeant (13 juli 2023)

Op donderdag 13 juli laten we Ingeborg TM Sergeant aan het woord. Ingeborg TM Sergeant (°1966) is een enthousiaste ‘enter-trainer’. Iemand die met een kwinkslag mensen inspireert en begeleidt naar een gezond, vitaal en vervullend leven. Zo is ze oprichtster van ‘De evolutie’ in Brugge waar reguliere en complementaire hulpverlening voor het welzijn van mensen hand in hand gaan. Ingeborg is op velerlei vlak actief en één ding is zeker, welke keuze ze ook maakt, ze engageert zich steeds voor meer dan 100%, of het nu gaat om een meezingconcert, het volgen of geven van een opleiding, het doceren van Dru yoga en meditatie, deelname aan een TV programma enz. Ze doet het steeds in volle overgave, uit respect voor elke ontmoeting.

 

Hoe Ingeborg imponeerde op de Preekstoel kan je nalezen in dit nieuwsbericht.

Réginald Moreels (27 juli 2023)

Op donderdag 27 juli geven we graag het woord aan Réginald Moreels. Réginald Moreels (°1949), startte een loopbaan als chirurg in Oostende en werd medeoprichter van de Belgische afdeling van Artsen zonder Grenzen. Hij was achtereenvolgens senator, staatssecretaris en minister van Ontwikkelingssamenwerking. Hij bleef al die jaren ook actief als chirurg in conflictgebieden en stimuleert duurzame ontwikkeling in Beni (Noord-Kivu, Democratische Republiek Congo). Hij richtte hiertoe de organisatie UNICHIR op met als doel het bouwen van een gespecialiseerd zorg- en opleidingscentrum voor chirurgen. Hij is een man met een groot hart en een onwaarschijnlijk charisma, door velen op handen gedragen.

 

Hoe Reginald Moreels getuigde in een bomvolle kerk kan je nalezen in dit nieuwsbericht.

Julie Hendrickx (10 augustus 2023)

Op donderdag 10 augustus zal Julie Hendrickx onze gastspreker zijn. Julie Hendrickx (°1977) is als adoptiekind afkomstig uit India. Met veel passie en inleving schreef ze de biografie van haar tante, de bekende missiezuster Jeanne Devos. Het boek werd ook de intrigerende persoonlijke reis van een vrouw die in twee culturen thuis is. Julie is ambassadeur in België voor de National Domestic Workers Movement in India. Naast een beklijvende biografe is deze goedlachse en energieke persoonlijkheid ook mama en ook werkzaam bij het ACV waar ze strijdt voor rechtvaardige arbeidsvoorwaarden voor werknemers in België.

Hoe Julie Hendrickx opriep tot verbinding kan je nalezen in dit nieuwsbericht.

Koen Geens (24 augustus 2023)

Op donderdag 24 augustus sluit Koen Geens deze zomerreeks van de Preekstoel af. Koen Geens (°1958) was tussen 2013 en 2020  achtereenvolgens Minister van Financiën, Justitie en Europese Zaken. In 2019-2020 was hij Vice-Eerste Minister. Hij zetelt op dit moment als volksvertegenwoordiger in het Federaal Parlement, waar hij zich toelegt op Justitie. Sinds 1986 is hij buitengewoon hoogleraar aan de KU Leuven waar hij vennootschapsrecht, financieel recht en deontologie doceert. Daarnaast is hij ook echtgenoot, vader en grootvader. Hij is sociaalchristelijk geïnspireerd en staat bekend om zijn bedachtzame, maar ‘to the point’ stijl en kan als geen ander de politieke en maatschappelijke actualiteit fileren door zijn uitgebreide kennis en welbespraaktheid. Zijn politieke palmares is bijzonder uitgebreid, met onder andere een hercodificatie van de basiswetgeving als hervorming van het ondernemingsrecht, het burgerlijk recht en het strafrecht.

 

Hoe Koen Geens voor een primeur zorgde, kan je nalezen in dit nieuwsbericht.

 

 

 

 

Programma editie zomer 2022:

Lisa del Bo (14 juli 2022)

Lisa del Bo is voor de meeste mensen de zangeres die ons land vertegenwoordigde op het Eurosongfestival met Liefde is een kaartspel. Maar enkele jaren geleden kregen we een andere kant van haar te zien als gastvrouw van het Virga Jesseconcert tijdens de gerenommeerde Virga Jessefeesten in Hasselt. Nog wat later – in 2018 – ging een lang gekoesterde droom in vervulling wanneer ze besluit om kerkconcerten te gaan geven met liedjes en verhalen waarin het geloof centraal staat. Intimi van Lisa zijn niet verbaasd door deze wending in de carrière van de zangeres want ze is al haar hele leven diep gelovig en ze weet zich dankbaar gedragen door God.

 

Zuster Jeanne Devos (28 juli 2022)

In de jaren '60 trad Jeanne Devos in het klooster bij de Zusters  Missionarissen van het Onbevlekte Hart van Maria.

Als kind keek ze op naar Mahatma Gandhi en Tagore.

Daarom wilde ze in India werken.

De menselijkheid en ook de schrijnende armoede die ze daar zag, grepen haar bijzonder aan en geleidelijk kreeg de "blijde  boodschap voor de armen" nieuwe vormen van solidariteit en bevrijding, met een antislavernijbeweging voor huisarbeidsters en kinderen die werden verhandeld voor gedwongen arbeid.

 

Lees je de persoonlijke getuigenis van Jeanne Devos nog eens graag na? Dan kan dit via deze link.

 

 

Rik Torfs (11 augustus 2022)

Rik Torfs is hoogleraar aan de KU Leuven en kerkjurist. Hij is een overtuigd christen, maar in de opinieartikelen die hij schrijft in de Vlaamse pers neemt hij geen blad voor de mond wanneer hij zijn ongezouten mening geeft over het instituut dat de katholieke kerk is.

Door zijn spitsvondige en fijne humor ontpopte hij zich ook als een Bekende Vlaming met regelmatige deelname aan diverse radio- en televisieprogramma's.

 

 

 

 

Johan Swinnen (25 augustus 2022)

Johan Swinnen is kankeronderzoeker. Elf jaar geleden kwam de ziekte plots heel dichtbij toen bij zijn zoon Pieter een hersentumor werd vastgesteld. Uit dankbaarheid dat Pieter de ziekte overleefde liep Johan in 2017 van Leuven naar Compostela. Met meer dan 850 brieven van en voor kankerpatiënten in zijn rugzak stak hij een hart onder de riem van vele mensen. In 2019 ondernam hij een nieuwe looptocht "Beeldje bij beeldje", van Leuven naar Rome, en creëerde daarmee een groot symbool van verbondenheid. Tijdens de coronaperiode startte Johan een nieuwe actie "Hou(t) me vast" waarmee hij kankerpatiënten en iedereen die het kan gebruiken wat houvast wil bieden in tijden van afstand houden. Johan vertelt over wat hem inspireert om zich in te zetten voor mensen die het door ziekte en tegenslag niet makkelijk hebben.

  © Foto: Rob Stevens.

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina