Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Nieuws
Reginald Moreels getuigt in bomvolle kerk

dinsdag 1 augustus 2023

Dat Reginald Moreels uitgerekend op zijn 49ste huwelijksverjaardag, weliswaar in aanwezigheid van zijn echtgenote, vanuit zijn Oostende naar onze Abdij van Vlierbeek afzakte voor een beklijvende getuigenis op de preekstoel, tekent hem ten voeten uit. Typisch voor een 'man met een missie', eigenlijk een man met vele missies. 


Echtgenoot dus en vader van vier kinderen, topdokter, medestichter van Artsen zonder Grenzen in België en er 8 jaar voorzitter van, gewezen senator, staatssecretaris en minister van ontwikkelingssamenwerking, bezieler van het Chirurgisch Centrum in Beni (Oost-Congo) in een gebied van bijna 2 miljoen inwoners die geen toegang hadden tot chirurgische en verloskundige zorg.  Op 10 juni opende hij het centrum, in augustus is hij er alweer een maand om de handen letterlijk en figuurlijk uit de mouwen te steken als chirurg en coach van het medisch team dat werd aangetrokken om de medische noden in het gebied te lenigen. Wie het project wil steunen kan voor een fiscaal aftrekbare gift terecht op www.unichir.africa. Warm aanbevolen!


Zijn omzwervingen in conflictgebieden zoals Rwanda, Irak, voormalig Joegoslavië en Oost-Congo en de confrontatie met het ergst denkbare oorlogsleed en de slechtste kanten van de mens brachten meermaals zijn geloof aan het wankelen, maar steeds weer kwam hij uit bij de boodschap die het christendom volgens hem uniek maakt : 'hebt uw vijanden lief'.


Zijn gedrevenheid (‘toegegeven, er zit een rebel in mij’) leverde hem uiteindelijk een persoonlijke audiëntie van maar liefst 20 minuten bij paus Franciscus op en diens zegen over hem en zijn werk. Geëmotioneerd deed hij het relaas. Het minutenlange applaus in de bomvolle abdijkerk sprak boekdelen. 

 

Voor en na gaven onze huisorganist Paul Van Hooff en huisfluitiste Odette Meyers het beste van zichzelf met orgel- en blokfluitmuziek uit het 18de-eeuwse Italië.

De drink achteraf in de Pandtuin viel deels letterlijk in het water, maar gelukkig bood de Pandgang een welkome beschutting voor wie maar niet uitgepraat geraakte over een inspirerende getuigenis.

Het is nu uitkijken naar Julie Hendrickx, zij komt getuigen op donderdag 10 augustus 2023.  Afspraak om 19u30 in onze abdijkerk voor wie in alle rust en stilte wil genieten van de muziek. Om 20u vernemen we wat het voor Julie Hendrickx betekent wanneer zij zegt ‘ik ben christelijk gelovig’. 

 

Meer info : https://www.abdijvanvlierbeek.be/de-preekstoel/?pag_titel_nl_link=depreekstoel

 

©Foto’s: Dirk Motmans

Deel deze pagina