Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Nieuws
Aftellen naar Vlierbeek 900 feestelijk gestart

dinsdag 23 januari 2024

Dat de Abdij van Vlierbeek in 2025 haar 900-jarige verjaardag viert, is al lang geen geheim meer. Dat het een onvergetelijk jaar wordt voor de Vlierbeekse gemeenschap en allen die de abdij een warm hart toedragen, daar kan nu niemand nog aan voorbij.

 

Onder massale belangstelling werd in onze abdijkerk op maandag 22 januari 2024 meer dan een tip van de sluier opgelicht rond het programma van Vlierbeek 900. Een stuurgroep van intussen 10 enthousiastelingen sterk staat garant voor een meer dan gevuld feestjaar.

 

Naast de klassieke, jaarlijks terugkerende festiviteiten in onze abdij komen er extra concerten (klassieke, orgel- en zelfs ligconcerten), een expo rond Laurent-Benoît Dewez, de architect van de abdijkerk en het Nieuw Abtskwartier, een expo rond 900 jaar leven in de abdij, een tentoonstelling met plaatselijke kunstenaars, een boek over de geschiedenis van 9 eeuwen abdij, een kinderboek, een verhalenbundel, podcasts, een levende bibliotheek, vertelavonden en -wandelingen, rondleidingen, lezingen, de vieringen van 100 jaar Koninklijke Harmonie Volharding, 100 jaar Christus Koning met Chiro Vlierbeek en 80 jaar Scouts Vlierbeek, een terug-koppel-dag voor wie ooit huwde in de abdijkerk en zo veel meer.

 

Wie er niet bij kon zijn, kan de powerpointpresentatie downloaden via www.vlierbeek900.be, een voorproefje van de website rond het feestjaar, die samen met een update van onze vertrouwde website www.abdijvanvlierbeek.be in april online komt.

 

Wie wil meewerken, suggesties of ideeën heeft of wil sponsoren, kan alvast een mailtje sturen naar vlierbeek900@gmail.com.

 

En dan is er nog het verjaardagsgeschenk van de Vlierbeekse gemeenschap aan de abdij. Samen gaan we voor een geautomatiseerd klokkenspel van minstens 12 klokken als toevoeging aan onze bestaande drie luidklokken. De uurslagen zullen dan worden voorafgegaan door een melodietje van 40 seconden, de halfuurslag door een korter melodietje. Die melodietjes worden door de Leuvense stadbeiaardier Luc Rombouts gecomponeerd op maat van de seizoenen of speciale gelegenheden. Het wordt een duurzaam geschenk dat de identiteit van de site zal versterken en extra kleur zal geven aan het gemeenschapsleven en aan de woon- en wandelomgeving.

 

Voor een klokkenspel van 12 klokken is de uitdaging om 60.000 euro bijeen te brengen, maar stel je gerust, de eerste 20.000 euro is al toegezegd. Als de financies het toelaten gaan we voor meer klokken.

 

Belangrijk is dat we voor particulieren een rekening voorzien bij de Koning Boudewijnstichting waardoor de giften fiscaal aftrekbaar zijn (100 euro storten, kost je dan maar 55 euro). Voor bedrijven is een bijdrage uiteraard fiscaal aftrekbaar als bedrijfskost. 

 

Je zal kunnen bijdragen voor je eigen klok (al dan niet met naamvermelding op die klok) of meebetalen aan een aantal klokken die we samen betalen (ook dan kan je naam vermeld worden als je dat wenst, maar dan niet op de klokken zelf).  Belangrijk: iedere bijdrage is welkom. 

 

De crowdfundingcampagne start in april 2024 omdat de rekening bij de Koning Boudewijnstichting dan pas beschikbaar zal zijn. Meer info volgt op onze website. In mei 2025 worden de klokken dan gegoten en op 15 augustus worden ze plechtig ingehuldigd. Een klinkend geschenk voor de volgende 9 eeuwen Abdij van Vlierbeek!

 

 

 

© Foto's: Dirk Motmans.

Deel deze pagina