Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

de Preekstoel

Op 4 donderdagen in juli en augustus om 20 uur in de abdijkerk van Onze-Lieve-Vrouw Vlierbeek te Kessel-Lo.

 

Verwelkoming met orgelmuziek vanaf 19.30 uur.

 

Een organisatie van de Pastorale Zone KesseLinde. Deze verenigt zeven parochies (OLV Vlierbeek, Sint-Kwinten Linden, Sint-Antonius van Padua Heverlee, Heilig Hart Blauwput, Heilige Familie Boven-Lo, Sint-Franciscus Heverlee en Don Bosco Kessel-Lo).

 

De idee werd opgepikt in Herentals. Al sinds 2009 getuigen daar tijdens de zomermaanden wekelijks bekende, maar vooral boeiende Vlamingen over hun christelijk geloof vanaf de preekstoel in de Sint-Waldetrudiskerk. Heilige Huisjes, een project van het Decanaat Zuiderkempen, nodigt in Herentals ook dit jaar inspirerende gasten uit op dinsdagavonden in juli en augustus, zie voor meer details www.heiligehuisjes.be

 

Hun initiatief krijgt nu dus navolging in Vlierbeek op vier donderdagavonden. De toegang is helemaal gratis. Heb je van je zomerse avond genoten, dan kan je een vrijblijvende gift doen. Van harte welkom!

 

"Ik ben christelijk gelovig" 

Wat betekent het voor mij wanneer ik zeg "Ik ben christelijk gelovig" ? Vier sprekers nemen ons mee in hun persoonlijke getuigenis. Ze zijn creatief, gedurfd, nu eens spiegelend, dan weer erg actueel … Elke spreker krijgt een half uur, niet meer en niet minder. Nadien word je uitgenodigd in de Engelsche Hof, de tuin van het Nieuw Abtskwartier, om er samen met de spreker bij pot en pint nog even na te kaarten. Wie wil kan vooraf in alle rust genieten van de mooie klanken van het Le Picard-orgel. Uitvoerders zijn Paul Van Hooff (orgel) en Odette Meyers (fluit).

 

Lisa del Bo (14 juli)

Lisa del Bo is voor de meeste mensen de zangeres die ons land vertegenwoordigde op het Eurosongfestival met Liefde is een kaartspel. Maar enkele jaren geleden kregen we een andere kant van haar te zien als gastvrouw van het Virga Jesseconcert tijdens de gerenommeerde Virga Jessefeesten in Hasselt. Nog wat later – in 2018 – ging een lang gekoesterde droom in vervulling wanneer ze besluit om kerkconcerten te gaan geven met liedjes en verhalen waarin het geloof centraal staat. Intimi van Lisa zijn niet verbaasd door deze wending in de carrière van de zangeres want ze is al haar hele leven diep gelovig en ze weet zich dankbaar gedragen door God.

 

 

Zuster Jeanne Devos (28 juli)

In de jaren '60 trad Jeanne Devos in het klooster bij de Zusters  Missionarissen van het Onbevlekte Hart van Maria.

Als kind keek ze op naar Mahatma Gandhi en Tagore.

Daarom wilde ze in India werken.

De menselijkheid en ook de schrijnende armoede die ze daar zag, grepen haar bijzonder aan en geleidelijk kreeg de "blijde  boodschap voor de armen" nieuwe vormen van solidariteit en bevrijding, met een antislavernijbeweging voor huisarbeidsters en kinderen die werden verhandeld voor gedwongen arbeid.

 

 

 

 Rik Torfs (11 augustus)

Rik Torfs is hoogleraar aan de KU Leuven en kerkjurist. Hij is een overtuigd christen, maar in de opinieartikelen die hij schrijft in de Vlaamse pers neemt hij geen blad voor de mond wanneer hij zijn ongezouten mening geeft over het instituut dat de katholieke kerk is.

Door zijn spitsvondige en fijne humor ontpopte hij zich ook als een Bekende Vlaming met regelmatige deelname aan diverse radio- en televisieprogramma's.

 

 

 

 

Johan Swinnen (25 augustus)

Johan Swinnen is kankeronderzoeker. Elf jaar geleden kwam de ziekte plots heel dichtbij toen bij zijn zoon Pieter een hersentumor werd vastgesteld. Uit dankbaarheid dat Pieter de ziekte overleefde liep Johan in 2017 van Leuven naar Compostela. Met meer dan 850 brieven van en voor kankerpatiënten in zijn rugzak stak hij een hart onder de riem van vele mensen. In 2019 ondernam hij een nieuwe looptocht "Beeldje bij beeldje", van Leuven naar Rome, en creëerde daarmee een groot symbool van verbondenheid. Tijdens de coronaperiode startte Johan een nieuwe actie "Hou(t) me vast" waarmee hij kankerpatiënten en iedereen die het kan gebruiken wat houvast wil bieden in tijden van afstand houden. Johan vertelt over wat hem inspireert om zich in te zetten voor mensen die het door ziekte en tegenslag niet makkelijk hebben.

  © Foto: Rob Stevens.

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina