Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Virtueel bezoek
Nieuw Abtskwartier

Nieuw abtskwartier

 

Abt Ildephonsus Van den Bruel (1772 – 1792) engageerde rond 1775 Laurent-Benoît Dewez (1731 – 1812), architect in dienst van Karel van Lotharingen, de gouverneur der Zuidelijke Nederlanden. Hij kreeg opdracht een plan uit te werken voor de bouw van een volledig nieuwe abdij, waarbij alle bestaande constructies zouden plaats maken voor eigentijdse gebouwen in neoclassicistische stijl.

 

Het abtskwartierHet abtskwartier is, buiten de kerk, het enige gedeelte dat Dewez kon laten bouwen (1776). Het is het hoekstuk van een lange vleugel – haast een paleis – die zich verder in de richting van en zelfs tot voorbij de kerk had moeten uitstrekken en waarbij de bestaande gebouwen volledig gesloopt zouden worden. Enkel de kerk en een klein deel van het abtskwartier werden voltooid. De Franse overheersing zou de verwezenlijking van dit ambitieuze project verhinderen.

 

Klik op de foto's om ze te vergroten.

 

© Heemkundige Kring Vlierbeek vzw

© Tekening: Roger Stuyven.

De originele tekeningen van Dewez zijn bewaard gebleven. De Heemkundige Kring Vlierbeek vzw creëerde op basis van Dewez' tekeningen deze 3D-tekening om een idee te geven hoe de nieuwe abdij had kunnen zijn.

Het Nieuw Abtskwartier bestaat uit een 320 vierkante meter groot, winkelhaakvormig gebouw met twee ingangen. Op het gelijkvloers, zeven plaatsen met een ingangshal van 7 op 4 meter.

De bovenverdieping van het Nieuw Abtskwartier.

© Foto: Roger Stuyven.

Detail van de trapleuning.

© Foto: Roger Stuyven.

De grote hoge zaal (10 meter bij 11,5 meter) vervulde ongetwijfeld ook eertijds als receptiezaal een rol in de sociale, economische, juridische en culturele status die van de abt werd verwacht.

 

 

© Foto: Roger Stuyven.

Detail van het stucwerk in de grote hoge zaal.

© Foto: Roger Stuyven.

Op de verdieping had de abt een rijkelijk versierde privékapel.

 

© Foto: Roger Stuyven.

Joris Helleputte (1852 – 1925) woonde van 1894 tot 1914 in het Nieuw Abtskwartier. Helleputte was een bekend staatsman, medestichter van de Belgische Boerenbond en promotor van de neogotiek in ons land. In het grote salon op de verdieping liet hij zijn wapenspreuk “Met moed voor God” aanbrengen.

© Foto: Roger Stuyven.

Alle ramen en het dak werden bij de restauratiewerken van 2005 vernieuwd. Met zijn grote zolders en de indrukwekkende kelders zijn er vele mogelijkheden om dit historisch pand geschikt te maken voor een nieuwe bestemming.

© Foto: Roger Stuyven.

Het Nieuw Abtskwartier ondergaat daarom de komende drie jaar een grondige restauratie met financiering van de stad Leuven en het Agentschap Onroerend Erfgoed. De Kerkfabriek O.L.V. Vlierbeek zal op de eerste en tweede verdieping elf studio’s inrichten voor jongvolwassenen in een kwetsbare situatie. Op het gelijkvloers en deels op de tweede verdieping van het Nieuw Abtskwartier komen zalen voor divers gebruik, iets waar de verenigingen en organisaties actief op onze abdijsite erg naar uitkijken. Je leest er alles over in het nieuwsbericht op onze website via deze link.

 

 

 

Deel deze pagina